Barbunya pilaki mezesi nasıl yapılır, tarifini verir misin?

Zeytinyağlıların klasikleşmiş lezzetlerinden barbunya pilaki, hem besleyici hem de serinletici bir meze alternatifi. Doğru malzeme dengesi ve pişirme teknikleriyle hazırlandığında, sofralarınızı renklendirecek bu tarifin tüm inceliklerini adım adım keşfedelim.

19 Kasım 2025

Barbunya Pilaki Tarifi


Malzemeler:


  • 2 su bardağı kuru barbunya
  • 1 adet orta boy soğan
  • 2 adet orta boy havuç
  • 2 adet orta boy patates
  • 3 diş sarımsak
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1 adet defne yaprağı
  • 4 su bardağı sıcak su
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1 adet limonun suyu

Hazırlık Aşamaları:


  • Barbunyaları akşamdan soğuk suda bekletin
  • Ertesi gün suyunu süzüp tencereye alın
  • Üzerini 2 parmak geçecek şekilde su ekleyip haşlayın
  • Haşlanan barbunyaların suyunu süzün

Pişirme:

  • Zeytinyağını tencerede kızdırın
  • Yemeklik doğranmış soğanları ekleyip pembeleştirin
  • Küp doğranmış havuç ve patatesleri ekleyip 5 dakika kavurun
  • Salçayı ilave edip kokusu çıkana kadar kavurun
  • Haşlanmış barbunyaları tencereye ekleyin
  • Sıcak su, tuz, şeker, karabiber ve defne yaprağını ekleyin
  • Kaynadıktan sonra kısık ateşte 30-35 dakika pişirin

Son Dokunuşlar:

  • İnce kıyılmış sarımsakları ekleyin
  • Limon suyunu ilave edin
  • 5 dakika daha pişirip ocaktan alın
  • Üzerine ince kıyılmış maydanoz serpin
  • Oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabında soğutun

Servis Önerisi:

  • Soğuk olarak servis yapın
  • Yanında limon dilimleri ile sunabilirsiniz
  • Zeytinyağlılar için ideal bir meze seçeneğidir

Püf Noktaları:

  • Barbunyaları iyice yumuşayana kadar haşlayın
  • Zeytinyağının yanmamasına dikkat edin
  • Soğuduktan sonra daha lezzetli olur
  • Bir gün önceden hazırlarsanız lezzeti daha iyi oturur

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Barbunya Çeşitleri Nelerdir?
Barbunya Çeşitleri Nelerdir?
Barbunya Mezesi Tarifi ve Malzemeleri
Barbunya Mezesi Tarifi ve Malzemeleri
Dondurulmuş Barbunya Tarifi ve Malzemeleri
Dondurulmuş Barbunya Tarifi ve Malzemeleri
Barbunya Besin Değeri Kaçtır?
Barbunya Besin Değeri Kaçtır?
Barbunya Balığı Türleri ve Özellikleri
Barbunya Balığı Türleri ve Özellikleri
Güncel
Taze Barbunya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri
Taze Barbunya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Kışlık Barbunya Tarifi ve Malzemeleri
Kışlık Barbunya Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Barbunya Pilaki Tarifi ve Malzemeleri
Barbunya Pilaki Tarifi ve Malzemeleri
Barbunya Nasıl Haşlanır?
Barbunya Nasıl Haşlanır?
Barbunya Fasulye Faydaları Nelerdir?
Barbunya Fasulye Faydaları Nelerdir?
Barbunya Gaz Yapar mı?
Barbunya Gaz Yapar mı?
Barbunya Piyaz Nasıl Yapılır?
Barbunya Piyaz Nasıl Yapılır?
Etli Barbunya Nasıl Yapılır?
Etli Barbunya Nasıl Yapılır?
Barbunya Yemek Çeşitleri Nelerdir?
Barbunya Yemek Çeşitleri Nelerdir?
;