Barbunyalı karalahana yemeği nasıl yapılır?

Karadeniz mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden barbunyalı karalahana yemeği, hem besleyici hem de oldukça doyurucu bir seçenek. Taze karalahanın eşsiz aroması ve barbunyanın lezzetiyle buluşan bu geleneksel tarif, kış aylarının en çok aranan yemeklerinden biri.

19 Kasım 2025

Barbunyalı Karalahana Yemeği Tarifi


Malzemeler:


  • 1 demet taze karalahana (yaklaşık 500-600 gram)
  • 1 su bardağı barbunya fasulye (kuru veya haşlanmış)
  • 1 adet orta boy soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber (isteğe bağlı)
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 4-5 su bardağı sıcak su
  • 1 adet havuç (isteğe bağlı)

Hazırlık Aşamaları:


  • Eğer kuru barbunya kullanıyorsanız, fasulyeleri bir gece önceden suda bekletin. Haşlanmış barbunya kullanacaksanız bu adımı atlayabilirsiniz.
  • Karalahanayı ayıklayın, saplarını kesin ve yaprakları ince ince doğrayın. Bol suyla yıkayıp süzün.
  • Soğanı ince doğrayın, sarımsakları ezin veya minik doğrayın. Havuç varsa küp küp doğrayın.

Pişirme Yöntemi:

  • Geniş bir tencereye zeytinyağını alın, soğanları ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
  • Sarımsakları ekleyip 1 dakika daha kavurun.
  • Domates salçasını ilave edip kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin.
  • Haşlanmış barbunyaları (veya süzülmüş kuru barbunyaları) tencereye ekleyin.
  • Doğranmış karalahanayı ve varsa havucu ekleyip 5 dakika karıştırarak kavurun.
  • Üzerine sıcak suyu ekleyin, tuz ve baharatları ilave edin.
  • Kapağını kapatıp kısık ateşte karalahana ve barbunyalar yumuşayana kadar yaklaşık 30-40 dakika pişirin.
  • Ara sıra kontrol ederek gerekirse su ekleyin.

Servis Önerisi:

  • Sıcak olarak pirinç pilavı veya bulgur pilavı ile servis edebilirsiniz.
  • Üzerine bir kaşık yoğurt ve zeytinyağı gezdirerek servis yapabilirsiniz.

Notlar:

  • Karalahana doğrarken eldiven kullanmak elinizi boyamaması açısından faydalı olabilir.
  • Daha kıvamlı bir yemek için son 10 dakika kapağını açarak pişirebilirsiniz.
  • Vejetaryenler et suyu yerine sebze suyu kullanabilir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Barbunya Çeşitleri Nelerdir?
Barbunya Çeşitleri Nelerdir?
Barbunya Mezesi Tarifi ve Malzemeleri
Barbunya Mezesi Tarifi ve Malzemeleri
Dondurulmuş Barbunya Tarifi ve Malzemeleri
Dondurulmuş Barbunya Tarifi ve Malzemeleri
Barbunya Besin Değeri Kaçtır?
Barbunya Besin Değeri Kaçtır?
Barbunya Balığı Türleri ve Özellikleri
Barbunya Balığı Türleri ve Özellikleri
Güncel
Taze Barbunya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri
Taze Barbunya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Kışlık Barbunya Tarifi ve Malzemeleri
Kışlık Barbunya Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Barbunya Pilaki Tarifi ve Malzemeleri
Barbunya Pilaki Tarifi ve Malzemeleri
Barbunya Nasıl Haşlanır?
Barbunya Nasıl Haşlanır?
Barbunya Fasulye Faydaları Nelerdir?
Barbunya Fasulye Faydaları Nelerdir?
Barbunya Gaz Yapar mı?
Barbunya Gaz Yapar mı?
Barbunya Piyaz Nasıl Yapılır?
Barbunya Piyaz Nasıl Yapılır?
Etli Barbunya Nasıl Yapılır?
Etli Barbunya Nasıl Yapılır?
Barbunya Yemek Çeşitleri Nelerdir?
Barbunya Yemek Çeşitleri Nelerdir?
;