Zeytinyağlı barbunya mezesi nasıl yapılır?

Akşam yemeği sofralarını süsleyen, yaz aylarında ferahlatıcı bir lezzet olan zeytinyağlı barbunya mezesi, hem besleyici hem de pratik bir seçenek sunuyor. Kuru barbunya fasulyesi ve taze sebzelerle hazırlanan bu geleneksel meze, zeytinyağının eşsiz aromasıyla buluşarak enfes bir tat deneyimi vaat ediyor.

19 Kasım 2025

Zeytinyağlı Barbunya Mezesi Tarifi


Zeytinyağlı barbunya, Türk mutfağının en sevilen mezelerinden biridir. Hem sağlıklı hem de lezzetli olan bu meze, özellikle yaz aylarında serinletici bir seçenektir. İşte evde kolayca hazırlayabileceğiniz zeytinyağlı barbunya mezesi tarifi:

Malzemeler:


  • 2 su bardağı kuru barbunya fasulyesi
  • 1 adet orta boy soğan
  • 2 adet orta boy havuç
  • 2 adet orta boy patates
  • 3 diş sarımsak
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1 adet defne yaprağı
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 adet limonun suyu

Hazırlık Aşamaları:


  • Barbunyaları akşamdan ıslatın ve ertesi gün suyunu süzün
  • Tencereye alarak üzerini 2 parmak geçecek kadar su ekleyin
  • Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp 30-40 dakika haşlayın
  • Diğer taraftan soğanı yemeklik doğrayın
  • Havuç ve patatesleri küp küp doğrayın
  • Zeytinyağını bir tencerede kızdırın
  • Soğanları ekleyip pembeleşinceye kadar kavurun
  • Salçayı ekleyip 2-3 dakika daha kavurun
  • Doğranmış havuç ve patatesleri ekleyin
  • Haşlanmış barbunyaları ve suyunu ekleyin
  • Tuz, şeker, karabiber ve defne yaprağını ilave edin
  • Kısık ateşte sebzeler yumuşayana kadar pişirin
  • Son 5 dakikada ezilmiş sarımsakları ekleyin
  • Ocaktan aldıktan sonra limon suyunu ilave edin

Servis Önerisi:

  • Barbunyaları oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabında soğutun
  • Servis yaparken ince kıyılmış maydanoz serpin
  • Zeytinyağlı barbunyayı yanında yoğurt ile servis edebilirsiniz
  • Üzerine bir miktar zeytinyağı gezdirerek servis yapın

Püf Noktaları:

  • Barbunyaları iyice yumuşayana kadar haşlayın
  • Pişirme suyunu dökmeyin, yemeğin kıvamı için gerekli
  • Zeytinyağlı yemekler soğuk servis edilir
  • Bir gün bekletmek lezzetini artıracaktır
  • Limon suyunu ocaktan aldıktan sonra ekleyin

Bu tarifle hazırlayacağınız zeytinyağlı barbunya mezesi, misafirlerinize sunabileceğiniz harika bir seçenek olacaktır. Afiyet olsun!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Barbunya Çeşitleri Nelerdir?
Barbunya Çeşitleri Nelerdir?
Barbunya Mezesi Tarifi ve Malzemeleri
Barbunya Mezesi Tarifi ve Malzemeleri
Dondurulmuş Barbunya Tarifi ve Malzemeleri
Dondurulmuş Barbunya Tarifi ve Malzemeleri
Barbunya Besin Değeri Kaçtır?
Barbunya Besin Değeri Kaçtır?
Barbunya Balığı Türleri ve Özellikleri
Barbunya Balığı Türleri ve Özellikleri
Güncel
Taze Barbunya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri
Taze Barbunya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Kışlık Barbunya Tarifi ve Malzemeleri
Kışlık Barbunya Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Barbunya Pilaki Tarifi ve Malzemeleri
Barbunya Pilaki Tarifi ve Malzemeleri
Barbunya Nasıl Haşlanır?
Barbunya Nasıl Haşlanır?
Barbunya Fasulye Faydaları Nelerdir?
Barbunya Fasulye Faydaları Nelerdir?
Barbunya Gaz Yapar mı?
Barbunya Gaz Yapar mı?
Barbunya Piyaz Nasıl Yapılır?
Barbunya Piyaz Nasıl Yapılır?
Etli Barbunya Nasıl Yapılır?
Etli Barbunya Nasıl Yapılır?
Barbunya Yemek Çeşitleri Nelerdir?
Barbunya Yemek Çeşitleri Nelerdir?
;